5 Kasım 2007 Pazartesi

Çalıştay - Gösteri Alayları

ÇALIŞTAY - GÖSTERİ ALAYLARI

Saat: 15:00-16:30
Yer: İTÜ-4

Oturum Yöneticisi:
Santiago Guillen (FUSIC, .....)

Konuşmacılar:
Victor Cucurull (FUSIC, Tarrega, St. Boi de Llobregat, Llivia ve Zaragoza sokak projelerinin yöneticisi, Intercult, .......)
Stéphanie Claudin (Lyon Dans Bienali, Fransa)
Marcel De Munnynck (Zinneke Parade, Parad'Eur iletişim ağı, Belçika)


Santiago Guillen çalıştayın yöneticisi olarak, kısa bir girişten sonra, önce sunumların yapılacağını belirtti ve sonrasında devam etti:
“Örneklerin farklı ve ortak yönleri görülebilir. Bu projeler, sokakları ve insanları kültürel ve sanatsal etkinliklerle ilişkilendirir. Bu sosyal, sanatsal ve kültürel projelerin ortak özelliği çeşitliliktir. Sonrasında söyleşi, ulaşılacak birincil hedef olarak önümüze koyduğumuz ortak bir proje olan “Avrupa Gösteri Alayı” (Parade of Europe) projesi üzerine devam edecek.”

Victor Cucurull, Eylül 2008’de, “Avrupa Gösteri Alayı” için Barselona’da yapılacak toplantıya buradan insanları davet etmek istedikleri için bu sunumu IETM toplantısında yapmaya karar verdiklerini söyledi. Cucurull sözlerine özetle şöyle devam etti:
“Sunumunu yapacağım projeler; yaratıcı, sanatsal ve toplumsal uzamı birbirine bağlayan halk festivalleridir. Avrupa Gösteri Alayı’nın amacı; tüm bu varolan projeleri birbirine bağlamaktır. Temel kuramsal yaklaşım, hepimizin birbirinden farklı olduğu ama aynı zamanda Avrupalı olduğumuzdur. Pratik anlamda amaç, hem gelenekleri kullanarak, hem de yenilikçi yaklaşımlar türeterek bir şehirdeki halkı ve sanatçıları bir araya gelmek üzere harekete geçirmektir.”
Cucurull, daha sonra La Carrera Del Gancho’yu bu festivallerden biri olarak niteledi ve bir DVD sunumu yaptı.

Stéphanie Claudin, kendisinin de içinde yer aldığı Lyon Çağdaş Sanat Festival’iyle ilgili bilgi verdi. Festivalin 4500 katılımcısının olduğunu ve bunların etkinlikler, moda gösterileri ve performanslar yoluyla coğrafi temalar üzerinde birleştiğini kaydetti. Festivalin her zaman farklı kültürel, toplumsal, ekonomik ve etnik altyapılardan insanları biraraya getirmek gibi bir eğilimi var. Aynı zamanda profesyonel ve amatör sanatçıları da biraraya getiriyor. Yerel bir kuruluşun eşgüdümünde ve bazı ulusal ve uluslararası kuruluş ve iletişim ağlarıyla işbirliği içinde gerçekleştiriliyor. Organizasyon aşaması bir yıl sürüyor. Tüm bu kuruluşların bütün bir yıl boyunca birlikte çalışmaları da, festivalin önemli bir kısmını oluşturuyor. En önemli nokta, bu festivalin insanların kendilerine bakması için bir fırsat olması, çünkü sonunda ortaya çıkan moda gösterisi bizzat onlar tarafından yapılıyor. Bunun yanında, işsiz insanlar toplumsal alana dahil ediliyor.

Marcel De Munnynck konuşmasını Zinneke Parade (Zinneke Gösteri Alayı) üzerine yaptı. Brüksel kent merkezindeki tüm sokakların bu alaya katılan farklı insanlarca doldurulduğunu ve bunun hem profesyonel hem amatör sanatçıların işleri için bir platform oluşturduğunu belirtti. Böylelikle insanlar diğer kültürlerden olanların yaşam görüşlerini anlamak için fırsat bulmuş oluyorlar. Kültürel çeşitlilik etkileşimi sağlanıyor. Sadece bireyler değil, sosyal, kültürel alanda veya eğitim alanında çalışan ve genelde birbirleriyle hiç teması olmayan kurum ve kuruluşlar da birlikte çalışma şansı yakalıyorlar. Projeler yerel halk tarafından üretiliyor. Etkinliğin temelde sanatsal ve kültürel bir karakteri olsa da, dikkate değer sosyal kazanımlar sağlıyor. Festival ne tamamen kültürel, ne tamamen eğitsel, ne de tamamen sosyal bir olay olduğundan mali kaynak bulmak genelde oldukça güç. PARAD’EUR (yani Avrupa Gösteri Alayı) 2005’te Belfast, Brüksel, Bolonya, Lyon ve Strasburg gösteri festivallerini biraraya getirerek düzenlendi. (
Bu aşamada Belfast, Bologna, Lyon ve Strasbourg’daki PARAD’EUR 2005’TEN görüntülerin yer aldığı bir “powerpoint” sunumu gerçekleştirdi.

Daha sonra söyleşi, konuşmacılar ve diğer katılımcıların sorular aracılığıyla karşılıklı etkileşimiyle devam etti. Bu karşılıklı konuşma kısmı, kültürel ve sosyal çeşitliliğin bir kutlaması olarak da tanımlanan sokak gösteri alayları üzerine yapılan oturuma ana hatlarıyla aşağıda belirtilen soru ve yanıtlar çerçevesinde katkıda bulundu:

S - Organizasyon sokaktaki insanlarla nasıl buluşuyor?
C (SC) - Bu organizatörün işi. Ya da ortaklar ilişkilerini kullanıyorlar. Okullar, cemaatler, dernekler, huzur evleri, vb. birçok ortak ile temasa geçiliyor.
C (MM) - Sıklıkla kişisel ilişkiler işin içine giriyor. Tanıdığınız insanlardan ve onların tanıdığı insanlardan bir zincir oluşturuyorsunuz.
C (VC) - Biz bu tip ilişkiler için bir yöntem belirledik. Tüm taraflarla, organizasyonun nasıl yürütüleceğine ilişkin kararları verdiğimiz yaratıcı toplantılar düzenlemeye çalışıyoruz. Buradaki tartışmaların sonucunda, konu üzerinde bir karara varılıyor. Böylece herkes bir biçimde kendiliğinden organizasyonda yer almış oluyor.
S - Parayı nasıl buluyorsunuz?
C (MM) - Uluslararası kuruluşlardan. Bu amaçla bir komite oluşturduk. Bir iletişim ağı oluşturmak çok önemli. Bir de bu tür etkinlikler toplumun çok farklı kesimlerinden insanları biraraya getirdiği için, sponsorların zaten bir ilgisi olduğunu da belirtmeliyim.
S - Avrupa Gösteri Alayı (EUROPE’S PARADE) nasıl gerçekleştirilecek? Barselona’daki toplantıya kimleri çağırıyorsunuz? Bu etkinliğe katılabilmek için ne gibi önerilerle gelmemiz gerekiyor?
C (VC) - Herkes kendi önerisiyle gelmeli. Biz bu tür organizasyonlara kendi şehirlerinde liderlik eden ya da edecek insanlar arıyoruz. Bunu nasıl gerçekleştireceğimizi konuşacağız. Böylece her şehirde farklı etkinlikler yapıldığından emin olacağız.
C (MM) - Ayrıca, 15 kişilik bir ekip diğer ülkeleri ziyaret edecek. Sahip olduğumuz mali olanaklarla yapabileceklerimiz bunlar.

Hiç yorum yok: