5 Kasım 2007 Pazartesi

Off Meeting - Black Seas Projesi

OFF MEETING - BLACK SEAS PROJESİ

Saat: 14:30-16:30
Yer: İTÜ-3

Konuşmacılar:
Chris Torch (Intercult, Yönetici)
Yuliana Yankovova (Intercult, Denizler Proje Koordinatörü )

Chris Torch: Intercult’ın yöneticisi olan Chris Torch, SEAS projesi ve Intercult üzerine bilgi verdi. SEAS projesinin arkasında yatan fikir, liman kentlerinden sanatçıları biraraya getirmek ve onlarla işbirliği yapmak. Marinaların Asya’ya taşınmasından sonra, liman kentleri neredeyse yok oldu ve bu kentlerin sakinleri de başka kentlere taşındılar. SEAS projesi 2002 yılında, Baltık ve Adriyatik denizindeki liman kentleriyle işbirliği için başladı. Projenin ardındaki itki, bölgedeki sanatçıların biraraya gelip birbirleriyle ve sanatçıları toplumla kaynaştırmak idi. Sanatçılar Baltık ve Adriyatik kıyılarındaki liman kentlerine gönderildiler ve bu kentlerden esinlenen bir proje önerisi kaleme alındı. 2003-2005 yılları arasında, 12 ortak yapım gerçekleştirildi. Projede yer alan liman kentleri, kentsel dönüşüm sonucu limanları Asya’ya taşınmış olan ve artık kullanılmayanlardı. Aynı yaklaşım bu sefer Karadeniz ve Kuzeydenizi projesinde de kullanılacak ve her iki bölgeden sanatçılar işbirliği projeleri için biraraya gelecekler.
Bu proje, kentsel dönüşüm sonucu terkedilmiş endüstriyel mekanlar ve liman kentlerine yeniden yaşamsallık kazandırmayı (yeniden üretimini canlandırmayı) odağına alan bir sosyal sorumluluk yaklaşımına özel önem atfediyor. Sanatsal boyutu seçilen kentlerde araştırmalar, danışma kurulları, yerel yetkililerle işbirliği, sivil girişimler ve sanatçı toplantılarından oluşacak ve işbirliği içinde geliştirilecek ve seçilecek. Buna ek olarak, Türkiye’den başvuracak iki kültür yöneticisi /operatörü Stockholm’de eğitim alacak ve yerel organizasyondan sorumlu olacak. Bu projede akılda tutulması gereken iki önemli noktayı ademi merkeziyetçilik ve mutenalaştırma oluşturuyor. Ayrıca sanatçıların politize olmak istemeyebilecekleri de göz önünde bulundurulmalı. Yerel ortakların ne istediklerini kesin olarak bilmeleri büyük önem taşıyor. Projenin sponsorları AB, Culture 2000, İsveç Enstitüsü, Avrupa Kültür Fonu(ECF) ve Kuzey Ülkeleri Konseyi.
Chris Torch aynı zamanda DATES projesi hakkında da kısaca bilgi verdi. DATES, 30 sanatçının belirli bir tarihte toplanması ve sonrasında da işlerini sunmak üzere ülkelerine geri dönmeleri esasına dayanan bir proje. Bir mobilite projesi. İlk toplantı Romanya’da yapıldı. 2007’de sanatçılar Odessa’da buluşacaklar ve sunumlarını yapacaklar.
SEAS’e dönersek, bu projede yer alacak sanatçıların birlikte çalışmaya, limanlar, terkedilmiş endüstriyel alanlar gibi, alışılmışın dışında mekanları kullanmaya ve işlerini böyle bir bağlama oturtmaya ilgi duymaları gerekir.
Oturumun devamında gelen sorular üzerine, Torch Seas projesinde aynı bölgeden iki kentin projede yer alabilmesinin fon bulma (kaynak bulma) fırsatlarına bağlı olduğunu belirtti. Kentin proje öncesinde ve sonrasındaki durumunun karşılaştırılarak projenin değerlendirmesinin yapılması için, en başarılı sosyal oluşum grubunun dört veya beş farklı acenta ile çalışan grup olacağını sözlerine ekledi. Böylece Seas projesi bittiğinde hala süren bir etkileşim olması gerektiğini söyledi.

Arnaud Litardi: İstanbul Fransız Kültür Ensitüsü’nün Müdürü söz aldı ve ve Türk sanatçılarıyla işbirliği beklentileri üzerine birkaç noktaya değindi. AFA 25++ yazısındaki 25’in AB üyesi 25 ülkeye karşılık geldiğini, ++’nin de AB’ye eklenecek ülkeleri işaret ettiğini belirtti. Internet sitesi ve kültür sanat yöneticileri için düzenlediği eğitimlerle AFA’nın uzun bir süredir varolduğunu söyledi. 2009 yılında, Türk Fransız Baharı projesi kapsamında Türkiye’den sanatçılar bugünün Türkiyesi’ni yansıtan eserlerini sunmak üzere davet edilecekler. Türk sanatçıları Fransa’da ağırlamak istiyorlar. Proje Türkiye ve Fransa’da aynı zamanda gerçekleşecek. Litardi’ye göre, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak Istanbul’un diğer kentlerle ve iletişim ağlarıyla bağlantıda olması gerekiyor. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye kabulu yolunda çağdaş Türk sanatçılarının Avrupa kamuoyunu etkilmek yönünde önemli bir rolü olduğuna inanıyor. Litardi sözünü Türk sanatçılardan bu bağlamda projeler beklediklerini belirterek noktaladı.

Hiç yorum yok: