5 Kasım 2007 Pazartesi

Buluştay - Santral İstanbul'da Çağdaş Dans Ve Gösteri Sanatlarının Gelişimi

BULUŞTAY - SANTRAL İSTANBUL’DA ÇAĞDAŞ DANS VE GÖSTERİ SANATLARININ GELİŞİMİ

Saat: 15:00-16:30
Yer: İTÜ-3

Konuşmacılar:
Dijan Albayrak (..............)
Vivian Saragosi (..............)


Dijan Albayrak ve Vivian Saragosi, Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul’daki Çağdaş Dans ve Gösteri Sanatları projesi hakkında özlü bir giriş sundular. Anahatlarıyla bu konuşma aşağıdaki noktaları içermektedir:

Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul’daki Çağdaş Dans ve Gösteri Sanatları projesi gösteri sanatlarına ilgi duyan daha geniş bir kitle için öğretim, eğitim, ve danışmanlık hizmetleri, çağdaş dans ve gösteri sanatları etkinlikleri, genç sanatçıların sanatsal yaratıcılıklarını geliştirmelerini hedefleyen sanatçı ağırlama (residency) projeleri, ortak yapımlar, araştırma ve bilgiyi yayma etkinliklerini içermektedir. Bunun yanında sanatın bu alanının yerel ve uluslararası düzeyde teşvik etmeyi de amaçlamaktadır. Projenin hedefleri arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

• Yenilikçi yapısıyla alanın gereksinimlerine yanıt verecek, çağdaş dans ve gösteri sanatlarına yönelik bir sertifika programı oluşturmak
• Disiplinlerarası, deneysel ve çokkültürlü bakış açısıyla, varolan gösteri sanatları yapıları üzerine bir araştırma yürütmek.
• Türkiye’deki gösteri ve sahne sanatçılarına hizmet veren bir danışma ve iletişim ağı ofisi kurmak.
• Seçilmiş yerlerde yapılacak etkinlikler ve yayınlar yoluyla çağdaş dans ve gösteri sanatlarını halka yaklaştırmak.
• Sanatçı ağırlama (konuk etme) projeleri yoluyla Avrupa ülkeleri ve Türkiye’den sanatçılar arasında işbirliği kanalları açmak
• Santral İstanbul’da düzenli gösteriler sunmak

Bu sunumdan sonra oturum, sorular, yanıtlar ve yorumlarla karşılıklı etkileşim içinde geçti. Sorular, bu türden kapsamlı bir projenin ne kadar gerçekçi olduğu, merkezin insanların erişimine açılmasının planlanandan daha uzun zaman alıp almayacağı biçimindeydi. Katılımcılar aynı zamanda böyle bir proje için gereken altyapının ayrıntılı biçimde düşünülüp düşünülmediğini, sanatçı ağırlama programını, iletişim olanaklarını, profesyoneller ve uzmanlarla sanatçıları biraraya getirmenin zorluklarını, dansçılar arasındaki değişim programlarını, özel ve devlet sektörü fonlarını tartışmanın odağına aldılar ve sorguladılar. Ayrıca Amsterdam Sanat Okulu gibi uluslararası kültür kuruluşlarının olası katkıları da toplantıda konuşulanlar arasında yerini aldı.

Hiç yorum yok: